Veelgestelde vragen

Waar monteer ik mijn ontsteker?
Je monteert de ontsteker op een gemakkelijke plek op de bus, zodat je hem eenvoudig kunt onderhouden. Monteer hem niet te hoog zodat je de bus niet omtrekt. Een goede hoogte is 10 tot 15 cm vanaf de bodem.

Waarom vonkt mijn ontsteker niet?
– Vuursteentje is nat. Je hebt dan waarschijnlijk te veel water gebruikt. Vul de bodem royaal met carbid en vernevel weinig water. De bus blijft dan mooi droog.
– Vuursteentje is versleten. Bestel hier nieuwe vuursteentjes.
– Vuursteentje buiten de kom. Dit kan gebeuren als je carbid in de bus op de ontsteker laat vallen. Wees voorzichtig bij het oplossen hiervan! Ventileer de bus eerst volledig; er kan nog gas in de bus aanwezig zijn. Het explosieve gasmengsel kun je niet zien.

Hoe verwissel ik een vuursteentje?
Let erop dat er geen gasmengel in de bus aanwezig is. Het oude vuursteentje kun je losdraaien, eventueel met een tangetje. Het nieuwe vuursteentje kun je met de hand vastdraaien.

Hoe houd ik mijn ontsteker in goede staat?
Demonteer na gebruik de ontsteker. Reinig en droog zowel de bus als de ontsteker. Een oud restant carbid kan je ook na een jaar onaangenaam verrassen. Berg bus en ontsteker daarom droog en schoon op.

Waarom moet ik het touwtje niet aan de ontsteker vastknopen?
Als je met de bus bezig bent mag er nooit aan de ontsteker getrokken worden. Haak daarom het haakje met het touw los zolang je met de bus bezig bent. Er zal maar een lolbroek ongevraagd aan het touwtje trekken…